RAHBEK's FAD



Historien

Det er ikke nogen skam, at man som brygger forsøger at kopiere andre bryggeres øl, når de nu har lavet et pletskud! Denne øl har en lang historie...

I Belgien bryggede bryggeriet De Struise i 2003 en øl med navnet "Pannepot - Old Fisherman's Ale". Navnet kommer fra en lille by "De Panne", der ligger tæt på grænsen til Frankring. Byens indbyggere ernærede sig primært ved fiskeri og byen er kendt for 2 ting: Fiskebådene kaldet "Pannepot" og en mørk kraftig ale, som fiskerne drak. "Pannepot - Old Fisherman's Ale" var en hyldest til fiskerne og det blev en stor kommerciel succes for De Struise og øllet brygges stadig (kan bl.a. nydes hos Fredericia Brewpub).

Erik Nielsen fra Ø-Bryg på Thurø bryggede en version af "Old Fisherman's Ale". Den fik navnet "Rough Snuff". Erik var overbevist om, at øllet ville blive en succes, så han bankede på hos Midtfyns Bryghus, for at få øllet brygget i stor skala. I 2010 blev "Rough Snuff" kåret af Danske Ølentusiaster som Årets Danske Ølnyhed. Kort tid efter kåringen blev øllet forbudt, fordi Fødevarestyrelsen konstaterede, at der var snus i øllet. Det er ikke tilladt at tilsætte tobak i fødevarer og derfor blev der lanceret en "Rough Snuff II" uden snus.

Som håndbrygger var jeg meget fascineret af historien om "Rough Snuff". Jeg fandt frem til, at det var en snus med anis, der var i den oprindelige "Rough Snuff". Det var et helt detektivarbejde, at få fat i snusen, som produceres i Silkeborg. Snus må ikke sælges i Danmark, så jeg måtte en tur til Stockholm, for at købe nogle dåser. Min version kom til at hedde "Gamle Fisker" og den smagte fantastisk. Lageret svandt hurtigt ind og da den sidste flaske blev åbnet, var det verdens bedste øl. Hvorfor havde jeg dog ikke gemt alle øllene lidt længere tid...

På Fredericia Brewpub fik vi i 2023 foræret et specielt Glengoyne whiskyfad. Whisky fadet stammer fra Cadiz Jerez De La Frontera Spain, lavet af amerikansk egetræ. Fadet blev først brugt til at opbevare den søde og smagfulde Pedro Ximinez sherry, før det blev fragtet til Glengoyne Distillery i Skotland. Her blev det opkøbt af ”Whisky Friends in Denmark” og fadet blev fyldt med god whisky i 2012. I 2023 blev whiskyen tappet på flasker og både flasker og det tomme fad blev sendt til Danmark. Jeg var selv den heldige ejer af nogle af flaskerne.

I samarbejde med et par lokale håndbryggere, Benny Uldall og Leif Henriksen, var vi netop ved at brygge vores jubilæumsbryg nr. 100, som skulle være en "Gamle Fisker" - dog uden snus. Da whiskyfadet ankom, blev det straks fyldt med den kraftige øl og fadet blev trillet ind i pubben, så gæsterne kunne klappe fadet.

Benny og Leif igang med rengøring i bryggeriet

Efter 10 måneders lagring på fadet, var øllet færdigt og klar til at blive lanceret.

Eftersom vi havde nogle flasker af whiskyen fra fadet og vi havde øllet, var det nærliggende at tilbyde vores gæster en helt unik mulighed for at smage begge dele samtidig. I forbindelse med Øllets Dag den 7. september blev øllet frigivet og vi er ganske godt tilfredse med resultatet.

Nu er det din tur til at vurdere øllet - og hvem ved, måske er du heldig og have en god Glengoyne whisky ved din side - den skal selvfølgelig være af fadstyrke. SÅ vokser træerne ind i himlen :)

Øllet kom i øvrigt til at hedde "Rahbek's Fad" - opkaldt efter Rahbek's Fisk - en stor fiskefilet fabrik, der blev etableret af Poul Rahbek Hansen i Fredericia i 1955. Rahbek's Fisk blev i 2009 opkøbt og fabrikken i Fredericia lukkede.


Flaskens indhold

Øllet er ufiltreret og upasteuriseret, for at sikre dig maksimal smag.
Den ideelle serveringstemperatur er 12 - 15 grader.

Facts

Vand : Postevand
Malt mv. : Pilsner, Munich, Abbey, Special B, Havre, Chocolate, Wheat Black, Sirup, Rålakrids, Appelsinskal, Kanel, Koriander, Timian & Blæretang
Bitterhumle : Fuggles, Mittelfrüh & Aurora
Aromahumle : Mittelfrüh
Gær : Belgian Strong Ale
IBU (bitterhed) : 32
Alkohol : 12,3 % (flaskens indhold svarer til 2,7 genstande)
Bryg nr. : 0099 - Brygget : 27. sep. 2023
Bryg nr. : 0100 - Brygget : 11. okt. 2023
Tappet på fad 25. okt. 2023
Overført til tryktank 27. aug. 2024
Tappet på flaske (200 stk.) og fustage 4. sep. 2024