Historien om Fredericia Brewpub / 2022

Indholdsfortegnelse

Regnskab 2021
50 øl, du skal smage, før du dør
Gode oplevelser i 2022
Hverdag i Brewpubben 2022
Øltræf og Øllets Dag 2022
Crowdfunding til nyt gulv
Tak til de frivillige!

Regnskab 2021

Coronaen fyldte en del i 2021. Pubben var lukket fra 11. december 2020 - 30. april 2021. Derfor var det også med en vis spænding, vi fik afsluttet regnskabet for 2021.
Heldigvis endte det med et overskud på 35.085 kr. (mod et overskud på 7.509 kr. for 2019/2020).

50 øl, du skal smage, før du dør

Med åbningen af Fredericia Brewpub dukker der heldigvis en masse ønsker op for aktiviteter, der kan laves i pubben. En af de første ønsker gik på, at gennemføre en ølsmagning med 50 øl ud fra Carsten Berthelsen og Rolf Nielsens bog "50 øl, du skal smage, før du dør".
Den 22. januar 2022 bliver aftalt med Carsten Berthelsen, der skal præsentere hovedparten af øllene. Arrangementet bliver udsolgt, før det næsten er annonceret.
Coronaen sætter dog en stopper for arrangementet, der i stedet bliver gennemført den 26. marts.

Dækkeservietterne ligger klar (26. mar. 2022)
Niels Koefoed Nielsen præsenterer en af de 50 øl (26. mar. 2022)
Marie, Gitte og Vibe serverer frokost (26. mar. 2022)
Så er det Carsten Berthelsens tur (26. mar. 2022)
Høj stemning ved langbordet (26. mar. 2022)
Carsten godt i gang (26. mar. 2022)
Henrik Feldthaus præsenterer øl (26. mar. 2022)
Jan Refsing præsenterer øl (26. mar. 2022)
Carsten igang med håndpumpen (26. mar. 2022)
Carsten Berthelsen på slap line (26. mar. 2022)
Lars Amby præsenterer øl (26. mar. 2022)
Der smages på øllet (26. mar. 2022)
Marie og Vibe forbereder desserten (26. mar. 2022)
Henning Lund og Carsten Berthelsen (26. mar. 2022)
Alle øllene linet op på baren (bortset fra fadøllene) (26. mar. 2022)
Carsten Berthelsen med sin bog (26. mar. 2022)
Holdet af hjælpere (26. mar. 2022)

Gode oplevelser i 2022

I 2022 er der heldigvis atter plads til god musik på pubben. Helt uden restriktioner.
12. marts spiller Padlock Chain deres længe ventede releasekoncert for Skrammelrock pilsneren. Det går ikke stille af sig!

Padlock Chain (12. mar. 2022)

Padlock Chain (12. mar. 2022)

Padlock Chain (12. mar. 2022)

Padlock Chain (12. mar. 2022)

Vi får en del forespørgsler fra musikere, der gerne vil spille på Pubben. En af dem kom fra Paul Eastham, der spiller i det skotsk inspirerede band Coast. Stilmæssigt ligger de i samme boldgade som Runrig men jeg synes, at de er bedre teknisk set.
Paul sender en forsigtig forespørgsel, om vi kunne tænke os at få ham til at spille på pubben. Jeg hører lidt af hans musik og jeg er meget begejstret. Paul er uddannet klassisk pianist og han har en gudsbenådet stemme.
Han har åbenbart bosat sig i Kolding - derfor kan vi få æren af hans besøg. Det bliver en fantastisk aften.

Paul Eastham giver koncert (31. mar. 2022)

Den 14. maj er Jens, Jan og Kurt på banen igen med et helstøbt arrangement. Denne gang en aften med Gasolin’ og Kim Larsen musik. De 3 venner står for billetter, mad og musik. Deres koncept er populært og der er rift om billetterne og arrangementet bliver hurtigt udsolgt.

Henrik og Mikkel spiller Kim Larsen og Gasolin' musik (14. maj 2022)

Jørgen Henriksen fra Kvickly i Middelfart og Henrik Feldthaus har holdt et på beer battles hen over vinteren. De har besluttet, at finalen skal afvikles på et neutralt sted - Fredericia Brewpub. Inden selve finalen løber af stablen, holder de 2 herrer dog lige en træningsrunde, der også er yderst velbesøgt.

Jørgen Henriksen og Henrik Feldthaus holder beer battle på Brewpubben (18. maj 2022)

Vi får også besøg af helt lokale musikere. En flok fornøjelige mænd tilbyder at give en koncert på Brewpubben. Prisen er en gang aftensmad og lidt godt øl. Det er svært at sige nej til. D*OS hedder gruppen og de spiller irsk folkemusik, som det lyder på de irske pubber.

D*OS spiller irsk folkemusik (19. maj 2022)

I oktober er Jens, Jan & Kurt atter på banen med et mad og musik arrangement. Efter en lækker omgang karbonader og stuvede ærter/gulerødder, er det denne gang Flemming Bamse Jørgensens musik, der bliver præsenteret af Bamse Madsen. Som sædvanlig er arrangementet hurtigt udsolgt og vi får en fantastisk aften, hvor der bliver danset som aldrig før.

Bamse Madsen spiller op (22. okt 2022)

De velkendte sange lokker folk på dansegulvet (22. okt 2022)

Der er god stemning på lægterne (22. okt 2022)

Aldrig har der været danset så meget på Brewpubben (22. okt 2022)

Det skal ikke handle om øl det hele! På en rejse tidligere på året, blev tanken om en whiskysmagning født. En gammel kollega Jørn er inviteret til et udsolgt arrangement. Jørn har medbragt 7 whiskyer, som han selv har købt som cask i Skotland. Alt er i fadstyrke - op til 60% alkohol. Der er bred enighed om, at sådan et arrangement skal gentages.

Jørn fortæller om de gode whiskyer (10. nov. 2022)

Hverdag i Brewpubben 2022

Vi har mange søde og rare kunder i Brewpubben. Mange lærer vi efterhånden godt at kende. Bl.a. Leif og Benny, der begge bor på Købmagergade Skole, hvor de flittigt eksperimenterer med ølbrygning. Og de er hurtigt blevet rigtig gode bryggere.

Leif og Benny smager på deres testbatch med Bourbon Street Porter (22. jan. 2022)

Benny og Leif brygger Bourbun Street Porter (10. feb. 2022)

Der er en del, der benytter sig af muligheden, for at få lavet en gavekurv med specialøl. Vi har derfor bestilt nogle helt unikke gavekurve fra Pedershaab Papfabrik i Viborg. Kurvene er leveret af genbrugspapir og pap og de er meget robuste.

Vores nye gavekurve fra Pedershaab Papfabrik (29. jan. 2022)

På et medlemsmøde i Danske Ølentusiaster har vi besøg af foreningens landsformand. Ved arrangementet får Marie og Alex overbragt foreningens Ølmærke 2022. Det er vi selvsagt meget stolte af.

Robert fra Danske Ølentusiaster uddeler Dansk Ølmærke 2022 (17. feb. 2022)

Lifesick får brygget en ny øl i forbindelse med udgivelsen af et nyt album. De bestiller en IPA med lidt chili i. Øllet skal være postkasserød, så den matcher farven på pladecoveret.
Chili er en svær ingrediens at dosere i øl, så jeg går meget forsigtig til værks. Frugtfarven i øllet giver slet ikke den klare røde farve, som jeg håber.
Vi prøver med et batch 2, hvor der kommes mere chili i og en pastafarve, som skulle være meget bedre til madvarer. Øllet får et fint strejf af chili uden at det brænder. Farven sidder stadig ikke i skabet, men det er blevet bedre.
Lifesick vil have voks på deres ølflasker. Det stinker forfærdentligt, når voksen bliver varmet op, så de unge mennesker bliver jaget udenfor i gården, for at gøre arbejdet færdigt.

Lifesick giver deres øl rød voks (31. mar. 2022)

Fredericia Brewpub's Venner kan langt om længe afvikle deres første arrangement. Med bus går turen til Ebeltoft Gårdbryggeri, der gæstfrit tager imod med godt øl og en fin rundvisning, før turen går retur mod Fredericia.

Rundvisning på Ebeltoft Gårdbryggeri (2. apr. 2022)

Der smages på bryggeriets gode øl (2. apr. 2022)

I løbet af 2022 dukker der rigtig mange krydstogtskibe op i Fredericia. En af årsagerne er paradoksalt nok krigen i Ukraine og det massive boykot af Rusland. Mange af krydstogtskibene har St. Petersborg i Rusland som anløbshavn. Skibenes ruter er lagt om og flere rederier har fundet ud af, at Fredericias havn er dyb og gæsterne kan gå lige op i bymidten (hvis de da ikke tager med bus til Legoland eller H.C. Andersens hus). Brewpubben nyder gennem året glæde af de mange turister fra bådene. Vi finder hurtigt ud af, at de bedste krydstogtskibe er dem, der først forlader havnen ud på aftenen. Så har gæsterne nemlig tid til at nyde en ekstra øl!

Foråret og krydstogtskibene er ankommet (3. maj 2022)

I Brewpubbens første tid, arbejdede vi meget på at finde en form for fadølsliste, som var praktisk. Jeg havde sagt fra start, at vi IKKE skulle have en kridttavle, for det var der så mange andre, der brugte. Men efter diverse forsøg, hvor vi har skrevet direkte på glasset - med og uden papir bagved, endte vi alligevel med kridttavlen. Det viser sig, at det ER den mest praktiske.

Lars opdaterer tavlen (20. maj 2022)

Blues foreningen Double Trouble har fået brygget øl flere gange og i 2022 er ingen undtagelse. De går meget op i, at vi brygger øllet med det helt rigtige blues musik i højttalerne, så musikken bliver en ingrediens i øllet. Når etiketterne skal på, er det René Gandø, der sørger for det - han er perfektionist og ingen maskine kan sætte etiketterne så præcist som René.

René Gandø sætter etiketter på blues øllet (22. maj 2022)

Fredericia Brewpub's Venner står for flere faste arrangementer hver måned, bl.a. spis sammen den sidste onsdag aften i måneden og pubquiz den første tirsdag i måneden. Fælles for disse arrangementer er, at de efterhånden bliver vældig populære.
Bente Jochumsen er vores faste pubquiz master og hun har skabt sig et fast quiz publikum og i løbet af 2022 nærmer vi os fuldt hus.
Det samme gør sig gældende for spis sammen aftenerne. På årets sidste måneder er vi simpelt hen nødt til at indføre en begrænsning, så det forbliver en god oplevelse for deltagerne, når de sætter tænderne i en god dansk ret fra Nordic Food.

Pubquiz (7. jun. 2022)

Årets 6. juli øl bliver produceret af Lars og Søren - og det er en stor succes. En lækker belgisk inspireret øl med masser af krydderier - bl.a. anis. Soldater i uniform havde ret til en fri øl på udskænkningsstederne under krigen mod tyskerne i 1849 - og den tradition har vi videreført. Så er vejen banet for, at vi får besøg af flot uniformerede soldater.

6. juli soldater på besøg (5. jul. 2022)

Belgierne er kendt for at have specielle ølglas til hvert bryggeri. Det vil vi gerne kopiere, men det kniber gevaldigt med pladsen til de mange glas. Ud over glas fra Het Anker (Carolus), Pilsner Urquell og Ayinger (hvedeøl), har vi enkelte glas fra andre bryggerier.

Henrik nyder en Kwak i det rigtige glas (16. sep. 2022)

Fredericia Art Festival er et af de arrangementer, vi sponsorerer og Brewpubben brygger også en øl i forbindelse med festivalen. I år var det en kølsch, en dejlig frisk og let øl, som alle kan drikke.

Vivi og Johnny Gilberg sætter etiketter på årets Art Festival Øl (8. nov. 2022)

Dan Dorschel er en god ven af huset og han har overtalt os til at brygge en amerikansk inspireret stout.

Dan brygger Speedway Stout (17. nov. 2022)

Robert Marcussen (Fæstningsbryggeriet) har i lang tid truet med, at brygge øl på Pubbens anlæg. I november lykkes det endelig og vanen tro er det ikke almindelige lyse ales, Robert brygger.
Det bliver i stedet en af hans signaturøl - en marshmallow stout.

Robert har smidt 6 kg skumfiduser i bryggryden (19. nov. 2022)

Roberts har brygget for meget øl. Det kan ikke være i gærtanken under gæringen (23. nov. 2022)

Ølentusiasterne holder julefrokost på Pubben og Pubbens medarbejdere holder deres egen lille julefrokost samtidig.

Firma julefrokost (3. dec. 2022)

Øltræf og Øllets Dag 2022

Årets Øltræf - en lille ølfestival, der arrangeres af Mair's, Urbania Street Food og Fredericia Brewpub, afvikles en lørdag tæt på Grundlovsdag. I år er vi ekstra begunstiget af fantastisk flot vejr og anløb af et krydstogtskib. Vi har mange gæster og fra krydstogtskibene er mange turister er forundret over, at man må stå på gaden og drikke øl. Det udnytter de - og vi får besøg af mange nationaliteter, der får en god snak med de lokale ølelskere.

Øltræf og besøg af krydstogtskib (4. jun. 2022)

Øltræf (4. jun. 2022)

Øltræf og Street Food Market (4. jun. 2022)

Lars og Signe fra Klosterbryggeriet (4. jun. 2022)

Øllets Dag afvikles som sædvanlig den 1. lørdag i september og det er helt igennem et fantastisk arrangement. Masser af glade hjælpere nyder Maries morgenkaffe, før det går løs med at få sat boder, borde og fadølsanlæg op. Erling har styr på de kolde øl til boderne og vejret er helt perfekt. Det betyder også, at arrangementet får besøg af rigtig mange gæster. Arrangørerne klapper i hænderne og siger, at nu kan det snart ikke blive bedre :)

Øllets Dag (3. sep. 2022)

Crowdfunding til nyt gulv

Fredericia Brewpub kan snart fejre 3-års jubilæum. Det har været en helt utrolig start med stor opbakning fra crowdfundere, gæster og frivillige hjælpere. Vi bliver dagligt mindet om, at vi har åbnet et unikt øl mekka i Fredericia (ja endda i hele Danmark). Vi er ydmyge og stolte!

Vi overtog kontorlokalerne i Gothersgade 51 og der skulle gøres meget, før stedet lignede en Brewpub. Vi investerede en del tid og penge, og vi var tvunget til at udskyde nogle af investeringerne til senere. En del har vi klaret løbende, men en af de største projekter har vi ventet med. Gulvet i Brewpubben blev lavet nødtørftigt, men det er helt “balret”, som Frank fra Jysk Service fortalte os mange gange, før vi åbnede. Nu kan vi ikke trække det meget længere. Der er sprækker i gulvet en del steder og i bryggeriet er gulvet hårdt medtaget på grund af brugen af kemikalier fra rengøring af brygudstyret.

Det er en bekostelig affære at få lagt nyt gulv. Den samlede pris løber op i næsten 200.000 kr. Så mange penge er det slet ikke muligt for os at spare sammen på kort sigt. Derfor vælger vi at lave en ny runde crowdfunding. Vi har en del gæster, der var kede af, at de ikke nåede med i den første runde crowdfunding. De – og alle andre - får chancen nu!

Opgaven går slet og ret på at få skiftet linoleumsgulvet i bryggeriet ud med et epoxygulv. I Brewpubben skal der lægges et vinylgulv i stedet.

I håb om at rejse kapital til de nye gulve, opretter vi en ny crowdfunding runde.
Et bevis koster hhv. 500 kr. eller 1.000 kr.

For 500 kr. får man en invitation til en festlig aften med alt betalt. For 1.000 kr. får man yderligere en gratis fadøl hver måned i 3 år.

I løbet af et par måneder lykkes det at samle pengene ind, bl.a. fordi udlejeren tilbyder at give en økonomisk håndsrækning. Vi er overvældet over opbakningen. Nogle af vores kunder siger "Vi skal da have lagt nyt gulv i vores Pub".
Selv om vi melder ud, at vi er i mål, er der fortsat mange, der ønsker at være med i crowdfundingen. Vi ender med, at næsten 200 har crowdfundet. Nogle har endda købt flere crowdfunding beviser.
Håndværkerne bliver bestilt, så vi kan få lagt det nye gulv i begyndelsen af 2023 - og gulvet bliver i den bedste og mest slidstærke kvalitet. Det glæder vi os til.

Tak til de frivillige!

Vi nyder en kæmpe opbakning fra vores kunder og venner. Mange af dem er også frivillige hjælpere og tager en tjans bag baren eller ved den månedlige vedligeholdelsesdag.
Fredericia Brewpub er en niche forretning, fordi vi gerne vil præsentere spændende øl fra små bryggerier. Det bliver ikke et sted, der giver million overskud (ikke endnu ihvertfald).
Derfor er vi meget afhængige af vores frivillige. De er klar til at tage en tørn, når der er travlt. Det har vi mærket - især i de sidste par måneder af året, hvor der er forrygende travlhed.
Tusind, tusind tak til alle jer, der støtter op om vores "projekt" og hjælper til. I skal vide, at vi er dybt taknemmelige!

Videre til 2023